';

Om Boliviafamilien

Boliviafamilien er en uavhengig frivillig organisasjon uten religiøs eller politisk tilknytning.

Siden 1982 har Boliviafamilien hjulpet tusenvis av bolivianske barn til en bedre oppvekst – og en bedre fremtid. Hjelpen finansieres gjennom norske faddere og andre givere. Vår lokale samarbeidspartner er Frelsesarméen i Sør-Amerika.

0
Barnehjem
For de som behøver mest

Boliviafamilien finansierer driften ved fem barnehjem. Tre av disse ligger i Cochabamba. Det er guttehjemmet Oscar Alm, samt jentehjemmene Evangelina Booth og Corazon Grande Casa Baste Fanebust. Dessuten har vi guttehjemmet Viacha på høyslettelandet Altiplano utenfor La Paz. I gruvebyen Potosi har vi verdens høyest beliggende barnehjem: Casa Himmelbjerget. Der, 4300 meter over havet, bor våre gutter og jenter ved foten av Cerro Rico – fjellet som en gang gjorde byen til en av verdens rikeste, men som i dag først og fremst gjør barn farløse.

Barnehjemmene er først og fremst vårt alternativ for barna som har det aller verst: De som er uten foreldre eller andre omsorgspersoner, eller som har opplevd mishandling og misbruk. Det er også den klart mest utfordrende jobben vi gjør, siden mange av barna er traumatiserte og har behov for langt mer enn en seng å sove i.

0
Dagsentre
Bo hjemme med litt hjelp

Ved Boliviafamiliens nitten dagsentre får barn mat, leksehjelp og ikke minst et trygt sted å være. Mange har kun én forelder, som takket være dagsenteret får en mulighet til å dra ut for å skaffe familien inntekter uten å måtte bekymre seg for barna. Dessuten får barna mat på dagsenteret – inkludert det som ikke sjelden er dagens eneste varme måltid. Med sine gode forbindelser i lokalsamfunnet gjør Frelsesarméen det også mulig for oss å bidra på en rekke andre måter. Noen barn behøver sko eller klær, mens andre trenger briller, tannstell eller medisinsk behandling. Ofte er dagsentrene viktige også som samlingssted for lokalsamfunnet – særlig kvinnene.

Dagsentrene våre er den mest effektive måten å hjelpe barn på, og er måten vi når de fleste av de mer enn 1000 ungene vi støtter i dag. Slike sentre har vi spredt over hele Bolivia: De fleste er i storbyene Cochabamba, La Paz og Sucre. Andre finnes ute på høyslettelandet ved Andesfjellene, i tropiske Santa Cruz, i Trinidad midt i Amazonas-jungelen, i Tarija på grensen mot Argentina og i Potosi.

0
Skolegang
Veien ut av fattigdommen

Boliviafamiliens mål og prioriteringer er enkle. Målet er å hjelpe fattige barn til verdige liv som produktive, selvstendige voksne som ikke blir en byrde for samfunnet, men en ressurs. Veien dit går gjennom utdanning. Men man kan ikke sette underernærte gatebarn på skolebenken og forvente gode resultater. Derfor prioriterer vi først å gi dem mat i magen, klær på kroppen og en trygg tilværelse – inkludert tak over hodet, om de mangler det. Deretter må de på skolebenken, med bøker og andre skolesaker, samt en ryggsekk å ha det i. Til slutt må de ha leksehjelp. I et land hvor mange fattige fortsatt er analfabeter er det ofte lite av den sorten å få hjemme.

Det positive er at Bolivia har et relativt godt fungerende skolesystem. Gir vi barna de rammene som de trenger, er fremtidsutsiktene gode. Arbeidsmarkedet krever ikke bachelor- eller mastergrader, og de fleste klarer seg godt på egenhånd fra de er atten år gamle. Men i Boliviafamilien har vi også hjulpet dem som kom til våre barnehjem som småbarn frem til utdanninger som blant annet sosionom, lærer, ingeniør, arkitekt, regnskapsfører og revisor!

Historie

Vår historie er ganske utradisjonell. Den begynner i 1981, da oljearbeideren Baste Fanebust reiste til Bolivia for å lete etter et fadderbarn han hadde gjennom Nordisk Barnefond. Navnet hennes var Naida. Etter skriverier i media hadde han blitt i tvil om hun i det hele tatt fantes. Det viste det seg at hun gjorde: Etter flere ukers leting i et fremmed land fant han henne. Dessverre hadde barnehjemmet hvor hun bodde hadde mistet all økonomisk støtte etter oppslagene i media, slik at situasjonen nå vær prekær. Etter hjemkomst til Norge fikk «Papa Baste», som han er kjent som over hele Bolivia, innrullert 45 venner og arbeidskollegaer som faddere. Fra den begynnelsen har Boliviafamilien vokst jevnt og trutt.

Baste Fanebust fikk gjennom årenes løp en rekke priser for sitt utrettelige arbeid for Bolivias barn og rettigheter, blant disse Frelsesarméens høyeste utmerkelse (Booth-prisen), ConocoPhillips Shield Award og Sola kommunes menneskerettighetspris. Da han døde i 2005 etterlot han seg en arv bestående av 19 barnehjem og dagsentre, 750 fadderbarn og 650 faddere til sine sønner, Øyvind og Frode Fanebust. De har drevet hans arbeid videre. Med hjelp fra entusiastiske faddere og andre støttespillere er det blant annet bygget et nytt pikehjem, Corazon Grande Casa Baste Fanebust, samt dagsenteret La Roca og barnehjemmet Casa Himmelbjerget.

Boliviafamilien står for finansiering, mens alle dagsentre og de fleste barnehjem drives i samarbeid med Frelsesarméen i Bolivia.